Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

wijn en spijs 3 PDF Afdrukken E-mail

Het 'Clos'-menu

We gaan bij de samenstelling van ‘het Clos menu’ (voorgerecht, tussengerecht en hoofdgerecht) uit van de wijn. Men neme aldus een trio wit, rosé en rood van het domaine le Clos des Lumières, AOP Côtes du Rhône. Voor de rouge kan behalve de z.g. standaard AOP ook worden gekozen voor de Villages, of de 'Valentin' of natuurlijk voor de 'Vincent', onze eigen cuvée. Het algehele karakter van de wijnen is elegant, niet te zwaar, niet heel complex, maar mooi gemaakt en zuiver. Dus het menu dient derhalve te bestaan uit gerechten die niet te zwaar en hoogdravend te zijn, maar wel eerlijk en smaakvol.

Voorgerecht: Clos des Lumières blanc ~ gegrilde vijgen in serranoham.

De Clos blanc is een droge, aromatische wijn, fris, maar niet te strak. Wat te denken van het volgende voorgerecht uit ‘Lekker bij wit’ van Hubrecht Duijker: gegrilde vijgen in serranoham (geitenkaas, sinaasappel, ham, rozemarijn, zwarte peper, olijfolie). Duijker schrijft dat de combinatie met een droge Fino sherry perfect is, maar dat een ‘gewone’ witte wijn ook denkbaar is. De wijn moet wel wat kracht hebben, onder meer i.v.m. de knapperige ham. De witte Clos heeft die kracht op basis van de eerder genoemde smaakelementen en stevige zuren, doch blijft elegant.

Serveren op 9 °C. Zie Clos des Lumières blanc  Voor het recept, mail naar Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

Tussengerecht: Clos des Lumières rosé ~ gemarineerde zalm met gember en komkommer.

 

 

De Clos AOP rosé (€ 7,35): droog, fris, elegant, wat kruidig met rijp fruit en een behoorlijke concentratie. Na enig zoeken ontdek ik wederom een recept uit de serie van Hubrecht Duijker (‘lekker bij rosé’): gemarineerde zalm met gember en komkommer (zalmfilets, limoensap, honing, olijfolie, rood pepertje, gemberwortel, zwarte peper, komkommer, bosuitje). De gember schrikt misschien in eerste instantie af in verband met het specifieke aroma, maar er wordt weinig van gebruikt. Tevens zijn er nogal wat zuren, n.l. van de komkommer, de limoen en het bosuitje. Maar de honing (en olijfolie) verzacht deze. De rosé is echter niet verlegen en heeft voldoende kracht om met deze maakelementen te combineren.

De kruiden vragen ook om enige smaakkracht van de rosé. Moet lukken. Serveren op 10°C.

Hoofdgerecht: Clos des Lumières rouge villages ~ lamsbout met tomaten-amandelsaus.

De Clos villages is een geweldige wijn met al dat fruit. Scoort dus behoorlijk hoog op intensiteit. Heeft tannine, maar niet te stroef en het geeft stevigheid. Elegantie overheerst bij de kruidige tonen en met in de afdronk een chocolaatje (syrah element). Deze wijn vraagt om een gerecht met een gemiddelde smaakkracht met enige verfijning en niet te zwaar beladen. Opnieuw biedt Hubrecht Duijker uitkomst, hij biedt zelfs meerdere opties in zijn ’Lekker met rood’. Die gaan alle in de richting van de fijnere vleessoorten: rosbief, tournedos of lam. En die laatste is het geworden: lamsbout met tomaten-amandelsaus (lamsbout, amandelen, tomaten, knoflook, tijm, peper, honing, amandelspijs, vleesfond). De saus geeft een filmend element, maar is niet zo zwaar, wel wat kruidig. Het geconcentreerde en gulle fruit en de kruidigheid van de Clos is in balans met de smaakelementen van het gerecht. Spannend om eens uit te proberen (recept: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken ).

Clos des Lumières rouge (30% Syrah, 70% Grenache) Prijs € 7,35. Serveren op 16 °C.