Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

wijn en spijs 1 PDF Afdrukken E-mail

Opmerking vooraf: zie voor algemene tips over combinaties ook bij: 'opties'.

De wijnen die in de hier genoteerde wijn/spijs suggesties worden genoemd zijn in de loop van het jaar verkrijgbaar. Voor informatie daaromtrent: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken en de komende wijnberichten.

Over combineren

Hoe kun je de wijn en gerechten het beste combineren?

Bij de afstemming van wijn en gerechten stelt Peter Klosse twee aspecten centraal:

  • mondgevoel (strak/droog tot filmend/vettig);
  • smaakintensiteit (van licht tot krachtig).

Zie o.a. in "Smaakstijlen", 2000 Tirion Uitgevers BV Baarn.

Deze aspecten zijn zowel in wijn als in gerechten te onderscheiden en dienen in beide onderdelen (wijn/spijs) met elkaar overeen te stemmen; b.v. een lichte (smaakintensiteit) en strak frisse wijn (mondgevoel) past bij een overeenkomstig gerecht. b.v. een frisse lichte salade, zonder zware (vettige) dressings. Vervolgens is van belang dat de aroma’s van de wijn en het gerecht bij elkaar passen.

N.B. Er wordt wel eens gesuggereerd dat er vaste combinaties bestaan, b.v. bij lamsvlees hoort een Pauillac (Haut Medoc, Bordeaux). Maar er bestaan vele kwaliteiten en soorten Pauillacs, terwijl een lam op velerlei wijze kan zijn bereid en gecombineerd met sausen en garnituren. Laat dus z.g. voorgeschreven combinaties los en ga zelf op onderzoek, vanuit de specifieke kenmerken van de wijnen en gerechten. De hier genoemde suggesties dienen dan ook slechts teer inspiratie. De gebruikte recepten zijn verkrijgbaar via Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken