Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

Wijn-spijs combinaties


wijn en spijs 1 PDF Afdrukken E-mail

Opmerking vooraf: zie voor algemene tips over combinaties ook bij: 'opties'.

De wijnen die in de hier genoteerde wijn/spijs suggesties worden genoemd zijn in de loop van het jaar verkrijgbaar. Voor informatie daaromtrent: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken en de komende wijnberichten.

Over combineren

Hoe kun je de wijn en gerechten het beste combineren?

Bij de afstemming van wijn en gerechten stelt Peter Klosse twee aspecten centraal:

  • mondgevoel (strak/droog tot filmend/vettig);
  • smaakintensiteit (van licht tot krachtig).

Zie o.a. in "Smaakstijlen", 2000 Tirion Uitgevers BV Baarn.

Lees meer...
 
wijn en spijs 2 PDF Afdrukken E-mail

Apéritief

Wat te doen in de aanloop naar de gedekte tafel. Hubrecht Duijker gaf ooit een prima tip: ‘maak van een glas champagne een maaltijd op zichzelf’. Een mooie crémant uit de Bourgogne of de Elzas is natuurlijk ook goed, evenals een Spaanse of Italiaanse mousserende wijn.

Een goede mousserende wijn uit de Côtes du Rhône die in verhouding is met de prijs, heb ik nog niet kunnen vinden. Onder meer niet bij de clairettes de Die. De Languedoc moet uitkomst brengen. Dat zal de toekomst leren.

Ik houd je op de hoogte.

 


 
wijn en spijs 3 PDF Afdrukken E-mail

Het 'Clos'-menu

We gaan bij de samenstelling van ‘het Clos menu’ (voorgerecht, tussengerecht en hoofdgerecht) uit van de wijn. Men neme aldus een trio wit, rosé en rood van het domaine le Clos des Lumières, AOP Côtes du Rhône. Voor de rouge kan behalve de z.g. standaard AOP ook worden gekozen voor de Villages, of de 'Valentin' of natuurlijk voor de 'Vincent', onze eigen cuvée. Het algehele karakter van de wijnen is elegant, niet te zwaar, niet heel complex, maar mooi gemaakt en zuiver. Dus het menu dient derhalve te bestaan uit gerechten die niet te zwaar en hoogdravend te zijn, maar wel eerlijk en smaakvol.

Voorgerecht: Clos des Lumières blanc ~ gegrilde vijgen in serranoham.

De Clos blanc is een droge, aromatische wijn, fris, maar niet te strak. Wat te denken van het volgende voorgerecht uit ‘Lekker bij wit’ van Hubrecht Duijker: gegrilde vijgen in serranoham (geitenkaas, sinaasappel, ham, rozemarijn, zwarte peper, olijfolie). Duijker schrijft dat de combinatie met een droge Fino sherry perfect is, maar dat een ‘gewone’ witte wijn ook denkbaar is. De wijn moet wel wat kracht hebben, onder meer i.v.m. de knapperige ham. De witte Clos heeft die kracht op basis van de eerder genoemde smaakelementen en stevige zuren, doch blijft elegant.

Serveren op 9 °C. Zie Clos des Lumières blanc  Voor het recept, mail naar Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

Lees meer...
 
wijn en spijs 4 PDF Afdrukken E-mail

Wijn en spijscombinaties; 'Haute Cuisine'

Na de relatief eenvoudige recepten van Duijker volgen hier enkele wat complexere menuvoorstellen, die wat meer tijd en aandacht vragen. Er staan steeds 2 opties per gang, dus 2x voorgerecht, 2x tussen- en 2x hoofdgerecht genoemd.

Weer vormen de wijnen het uitgangspunt; een maaltijd is immers een goed excuus om lekkere wijnen te drinken.

 

VOORGERECHTEN

optie 1: St Louis La Perdrix cuvée ‘Marianne’ ~ venkelsalade met rauwe ham en parmezaanse kaas.

Dit AC domaine uit de Costières du Nîmes levert een speciale cuvée blanc van overwegend rousanne, aangevuld met grenache blanc, gerijpt in eikenhout. Het resultaat is een volle, rijke wijn met zachte zuren en smaakelementen als toast, vanille, gegrilde amandelen, geel fruit (peer, perzik, kruisbes) en een licht vegetaal element (venkel). Een harmonieuze wijn met een behoorlijke en genuanceerde smaakkracht, die een stevig voorgerecht aankan met veel verschillende smaakelementen. Het gerecht heeft met de ham een voldoende stevige basis, zeker als wordt gekozen voor parmaham. De venkel combineert natuurlijk prima met het overeenkomstige aroma in de wijn. Het gerecht doet wat zomers aan en is inderdaad niet al te zwaar, maar als start van het menu is dat ook voor het najaar/winter wel passend.

Wilt u toch een wat steviger gerecht, dan kunt u kiezen voor een verassende variant op de klassieke Waldorf salade; zie hieronder optie 2.

optie 2: St. Louis La Perdrix 'Marianne’ ~ Waldorfsalade met peren, rauwe ham, hazelnoten en sinaasappelmayonaise

lees meer over dit voorgerecht en vervolgens over de 2 tussen- en 2 hoofdgerechten. De nagerechten staan in een apart artikel, n.l. wijn en spijs 5

Lees meer...
 
wijn en spijs 5 PDF Afdrukken E-mail

Desserts

Er worden in deze paragraaf maar liefs vier opties gepresenteerd;

optie 1. ‘Reserve Saint Dominique’ Muscat de Beaumes de Venise 2006 ~ Mille feuille met frambozen

Als je het over de (witte) Muscat Beaumes de Venise hebt, denk je al snel aan desserts. En dat geldt ook voor de (rode) Rasteau Vin Doux Naturel.

Hoe wordt een Muscat de Beaumes Venise gemaakt? Op veel plekken in Frankrijk wordt de muscatdruif gebruikt voor het maken van een zoete wijn, m.n. in Zuid Frankrijk, waar onder meer uit Lunel en Frontignan (Languedoc) de gelijknamige Muscat wijnen vandaan komen. In de Minervois wordt de zoete St. Jean de Minervois gemaakt, terwijl de Muscat de Riversaltes de bekende variant uit de Roussillon is. Bij al deze wijnen wordt het gistingsproces  vroegtijdig onderbroken door toevoeging van alcohol, op een tijdstip wat afhankelijk is van de gewenste zoetheid en sterkte.

Lees hierna meer over de desserts. Je kunt ook terugkeren met 'terug' hieronder


Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

PROVENCAALSE KIKKERBILLETJES

recept bij Anne de Joyeuse Sauvignon Blanc

 

http://www.lesfoodies.com/mod/template/templates/Default_Template/images/time15.gif Moeilijkheidsgraad http://www.lesfoodies.com/mod/template/templates/Default_Template/images/difficulty1.gif

Ingrediënten (één persoon):

kikkerbilletjes (indien niet aanwezig: gevogelte)

een beetje bloem

1 tomaat

4 teentjes knoflook

gehakte peterselie

basilicum, oregano, zout, peper

Voorbereiding:

meel de kikkerbilletjes, bruin ze in een braadpan met hete olie, zodra ze bruin zijn, voeg de gehakte knoflook, peterselie en kruiden, zout en peper toe.

aan het einde van de bereiding, tomaten in stukjes gesneden toevoegen, na een paar minuten in een warme schotel serveren

 

Bon Appetite