Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

PDF  | Afdrukken |  E-mail

Galet

Typische steen uit de zuidelijke Rhône, vnl. Châteauneuf-du-Pape. Het zijn ovale, gladde keien die de grootte hebben van een klein brood. Ze verkregen hun vorm doordat ze in vroeger tijden al rollend door rivieren in hun bedding werden meegesleurd. (galets roulés)

 

Gamay

De enige blauwe druif voor Beaujolais. Kenmerkend zijn de hoge zuurtegraad en bij lage opbrengst een lekkere, fruitige smaak.

 

Garganega

Italiaanse witte druif uit Veneto, waarmee de Soave-wijn geproduceerd wordt. Citrusfruit overheerst in de smaak. Naast de droge versie wordt er ook een passito wijn gemaakt, de Recioto di Soave; een elegante zoete wijn met fijne zuren. Zie ook Recioto proces.

 

Gesteente

Belangrijk bestanddeel van de bodem, geeft smaak en mineralen aan de wijn, is van belang voor de vochthuishouding in de bodem, regelt warmte, schept condities om diep te wortelen. Bijvoorbeeld kiezel.

 

Gewürztraminer

Eén van de meest aromatische en geurigste van de witte druivensoorten. Zowel droge als zoete wijnen worden hiermee geproduceerd. Goede resultaten in de Elzas, Australië en Nieuw-Zeeland.

 

Gist

Eencellige micro-organismen (zwammen) die van nature voorkomen op de schil van de druif. Zij (of speciaal toegevoegde gisten) brengen de alcoholische gisting op gang en zijn onmisbaar bij de bereiding van wijn.

 

Gistdroesem

Bezinksel van dode gistcellen die zich na verloop van tijd onderaan de fles/het vat vormen als men de vloeistof laat rusten.

 

Gisting, alcoholische

Gistcellen zorgen ervoor dat aanwezige suikers in het druivensap worden omgezet in alcohol en koolzuurgas.

 

Glucose

Druivensuiker. Best vergistende suiker, komt in gelijke hoeveelheden als fructose voor in druivensap. Wordt omgezet in alcohol en koolstofdioxide.

 

Glutamaat

Belangrijk smaakbepalend aminozuur, verantwoordelijk voor de umamismaak. Glutamaat komt voor in allerlei natuurlijke en gefermenteerde producten.

 

Glühwein

Gearomatiseerde wijn. Meestal wordt citroen-of sinaasappelschil met kaneel, kruidnagels en/of laurier gebruikt. De wijn wordt (flink) gezoet. Het is sinds de jaren 1970 toenemend gebruik om Gühwein te maken en te drinken. Bestaat sinds de middeleeuwen.

 

Glycerine

Ontstaat bij de vergisting van wijn. Vooral in de wijnen met edele rotting is het gehalte glycerine hoog, aangezien deze schimmel al vóór de gisting voor de productie van glycerine heeft gezorgd. Geeft in de mond een vettig, mollig of rond karakter. Hoe langzamer een gisting verloopt, hoe hoger het glycerinegehalte.

 

Gobelet

Snoeiwijze waarbij twee ranken van een vrijstaande wijnstok 'als een beker' worden geleid.

 

 

Granulaatkurk

Worden gemaakt van gemalen kurk met een bindmiddel als toevoeging. Deze zijn aanzienlijk goedkoper dan de natuurkurken.

 

Grechetto

Wit Italiaans druivenras, gebruikt in Umbrië voor het maken van Orvieto en in Toscane voor de Vin Santo.

 

Grenache Blanc

Witte druif met weinig zuren, vooral te vinden in Zuid-Frankrijk en Spanje.

 

Grenache noir

Blauwe druif, succesvol in Spanje (Priorato) maar ook in de zuidelijke Côtes-du-Rhône (Châteauneuf-du-Pape). Deze druif combineert een hoog alcoholgehalte met een ‘wilde’ smaak. Zie ook ons artikel over deze druif.

 

Gris de gris

Specifieke rosé-wijn die gemaakt wordt van druiven met een lichtblauwe schil (eerder grijs).

 

Groene oogst

Vendange verte; om de opbrengst van de druivenstruik te beperken, worden de druiventrossen weggeknipt als ze nog groen zijn. Men doet dit meestal op het moment van de verkleuring ; zo kan men de minst rijpe trossen knippen en beperkt men de rendementen.

 

Grüner veltliner

Oostenrijkse witte druif , waarvan zowel eenvoudige tafelwijn als kwaliteitswijn met een typische honingtoets geproduceerd wordt.

 

Gulle wijnen

Volle en rijke wijnen die gemakkelijk hun smaak onthullen.