Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

PDF  | Afdrukken |  E-mail

Fendant

Synoniem voor chasselas in de Zwitserse streek Valais.

 

Fermentatie

Andere benaming voor het gistingsproces. Gebeurt onder andere in een gistkuip / cuve

 

Fino

Fijne lichte droge sherry welke zich onder de flor heeft ontwikkeld

 

Fles

Verpakkingsmiddel voor wijn. Vroeger werd de wijn verpakt in amforen, in zakken en flessen met riet. De eerste flessen waren uivormig. Rond 1800 werden de flessen meer cilindervormig. Tegenwoordig zijn van flessen de vorm en inhoud gestandaardiseerd.

 

Flessenziekte

Als gevolg van ruw transport kan een wijn ondrinkbaar worden. Remedie: rust gedurende enige weken. Komt tegenwoordig minder voor dan vroeger.

 

Floc

Specifiek wijntype dat men bekomt door druivensap uit Armagnac te mengen met Armagnac

 

Flor

Lichtgekleurde sherry is ontstaan doordat bij de rijping op vat een gistlaag op de vloeistof ligt, welke de wijn afsluit van zuurstof. Deze gistlaag wordt ook wel flor genoemd.

 

Floraison

De bloemvorming op de wijnranken. Men rekent vanaf nu nog ruwweg 100 dagen tot de oogst

 

Flûte

Smal, hoog glas. Veel gebruikt voor mousserende wijnen, maar eigenlijk ook geschikt voor andere elegante wijnen.

 

Foudre

Benaming voor de grote vaten waarin men wijn maakt. Geschikt voor rijping, maar niet om een houtsmaak aan de wijn te geven. Voor nieuw hout is het contact met het hout niet intensief genoeg, en de vaten zijn vaak al oud.

 

Foulage

Het kneuzen van de druiven, net voor de druiven de gistingskuip ingaan, waardoor het sap van de druiven makkelijker vrijkomt.

 

Franken

Duitse wijnregio langs de Main, ten oosten van Frankfurt. Een buitenbeentje in Duitsland, met een specifiek koel klimaat, verschillende bodemtypes en een eigen fles - de Bocksbeutel. Weinig riesling, hier, maar vooral rivaner, bacchus en sylvaner voor wit en Spätburgunder en de zeldzame domina voor rood...

 

Frizzante

Italiaanse mousserende wijn.

 

Fruitig

Smaakcomponent. Een wijn bevat veel fruit wanneer in de neus/smaak herkenbaar fruit merkbaar is. De meest gewaardeerde smaak. Vooral bij jonge wijnen, want door rijpen verdwijnt het fruit en ontstaat het bouquet.

 

Furmint

Witte druif, terug te vinden in Hongarije en Oostenrijk, waar zowel frisse als zoete wijnen mee gemaakt worden.