Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

PDF  | Afdrukken |  E-mail

Eikenhout

Meest gebruikte houtsoort om vaten van te vervaardigen. Geeft body aan de wijn en maakt deze langer houdbaar. De invloed in de smaak van eikenhout is bepaald door de herkomst van het hout, de wijze van branden en de kuiper. Nieuw hout geeft een scherpere smaak aan de wijn dan vaker gebruikt hout.

 

Eiswein

Frisse zoete wijn met fruitige zuren en veel fijne smaaktonen. Zeer geschikt als aperitief, maar ook als dessertwijn bij niet te zure desserts.

De druiven, die gebruikt worden voor Eiswein, moeten in bevroren toestand worden geplukt en geperst zodat het ijs en de vloeistof te scheiden zullen zijn en een kleine opbrengst ontstaat. Een zeker risico is aanwezig: als er geen vorst optreed is de oogst verloren. Deze methode is al sinds 1880 bekend.

In andere landen dan Duitsland wordt ook wel Eiswein gemaakt door na de oogst de druiven te bevriezen met behulp van vloeibaar stikstof.

 

Elegant

Positief smaak kenmerk van een wijn. De wijn heeft finesse en is evenwichtig.

 

En primeur

En primeur aangeboden wijnen wisselen al van eigenaar voordat ze op fles zijn gebracht. Vaak betreft het wijnen waarnaar de vraag groot is. Voor de consument is dit vaak de meest voordelige manier van aanschaf; in sommige gevallen zelfs de enige mogelijkheid, want zij kunnen reeds voor botteling geheel uitverkocht zijn. De wijnen rijpen bij de producent (die overigens het moment van uitleveren bepaalt) en komen na botteling, etikettering en verpakking beschikbaar voor transport naar Nederland. Van de aangeboden wijnen kan een indicatie betreffende leverdatum worden gegeven.

 

Enten

Het proces waarmee de plant wordt gereproduceerd. Een wijntak wordt aangebracht op een wortelstok met de bedoeling een volledige wijnstok te ontwikkelen.

 

Enzymen

Een eiwit dat processen beïnvloed. In de gistcel zit zymase, wat zorgt voor de alcoholische gisting

 

Epoxy

Rubberachtige stof. Men gebruikt ze om de binnenkant van gistingskuipen te bekleden, omdat de stof niet reageert met de gistende most of de aanwezige zuren. De stof geeft ook geen ongewenste smaak of geur aan de wijn.

 

Ermitage

Synoniem voor marsanne in de noordelijke Rhône.

 

Estate

Engelse benaming voor 'wijndomein'.

 

Estate bottled

Engelse benaming voor 'op het domein gebotteld' of 'mise en bouteille au château'.

 

Etikettendrinker

Hij/zij die zonder veel kennis en smaak kiest voor een dure wijn met een beroemde naam

 

Evenwichtig

Wijn met alle smaakonderdelen en in de juiste verhoudingen

 

Extra brut

Aanduiding voor een mousserende wijn waarvan het suikergehalte ligt tussen de 0 en 6 gram per liter.