Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

PDF  | Afdrukken |  E-mail

Decanteren

Het overgieten van de wijn uit de fles in bijvoorbeeld een karaf. De bedoeling is dat dit voorzichtig gebeurd, want de vaste delen (depot) uit de wijn dienen in de fles achter te blijven. Met wat licht achter de fles tijdens het schenken is dit goed te zien. Wordt ook toegepast om een wijn te beluchten.

 

Dégorgement

Het na bevriezing verwijderen van het bezinksel uit een fles mousserende wijn na de tweede gisting. In de 'puppitres' is dit bezinksel naar de flessenhals geleid.

 

 

 

 

Délestage

 

 

 

 

 

 

Délestage (frans) staat voor ontlasting of verlichting. De most en de pulp worden van elkaar gescheiden. Hierbij wordt de gistende wijn afgetapt en gaat vervolgens weer terug in het vat. Dus oversteken op hetzelfde vat in feite. Men tapt de wijn van onder uit het vat en die gaat via een tussenvat weer terug over de pulp in het eerste vat. Dit wordt dagelijks herhaald. Door de afgetapte wijn boven weer in het vat te sprenkelen, wordt er veel lucht opgenomen met het gevolg dat de tannines zachter worden door oxidatie. Bovendien stabiliseert het de kleur.

 

 

Dessertwijn

Wijnen gemaakt van druiven met een enorme hoeveelheid suiker en extract. Grofweg bestaan er twee typen: zware wijnen met een hoog alcoholgehalte en enorm veel smaak, vaak ook door houtrijping, en wijnen met een lager alcoholgehalte en frisser, met een subtieler smaakniveau. De benaming is eigenlijk misleidend omdat deze wijnen ook als aperitief, bij verfijnde gerechten of tussen de gangen door wordt gebruikt.

 

D.O.

Denominaçion de Origin. Spaanse herkomstbenaming.

 

D.O.C.

Denominazione d'Origine Controllata. Italiaanse herkomstbenaming.

 

D.O.C.G.

Denominazione d'Origine Controllata e Garantita. Italiaanse herkomstbenaming, enkel aan de bekendste regio's gegeven, zoals vb Chianti.

 

D.O.Ca

Denominaçion de Origin Calficada. Spaanse top-herkomstbenaming : enkel toegekend aan Rioja en Priorato.

 

Dolcetto

Blauwe Piëmontese druif die fruitrijke, naar kersen smakende wijn geeft.

 

Dosage

Toevoeging aan mousserende wijn (sekt, champagne) na de 2e gisting in de fles om de smaak af te ronden. Fr.: liqueur d' expédition. Hiermee wordt bepaald of een wijn sec, brut of doux is.

 

Droesem

Het bezinksel dat zich na verloop van jaren in de fles vormt ; ontstaat grofweg door verbindingen tussen kleurstoffen en tannines. Droesem in de fles is meestal een goed teken : het betekent dat de wijn niet overmatig werd gefilterd.

 

Droog

Eigenlijk is droge wijn niets anders dan een wijn met weinig of geen restsuiker (1 tot 9 gr./l. In Duitsland zijn de kelders vaak zeer koel. Wil men daar een droge wijn verkrijgen dan zal vaak warmte aan de gistende wijn moeten worden toegevoegd om alle suiker (tot minder dan 4 g/l) te kunnen vergisten.

 

Druifluis

Phylloxera Vastatrix ; luizensoort die de Europese wijngaarden bijna volledig vernietigde aan het eind van de 19de eeuw. De phylloxera tast vooral het wortelstel van de wijnstok aan , waardoor de hele plant afsterft.

 

Dubbele magnum

Een fles met een inhoud van 3 liter

 

Terug