Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

wijnabc z PDF  | Afdrukken |  E-mail

Ziel

Holte in de bodem van een wijnfles, bedoeld om het bezinksel te concentreren onderan de fles. Bij wetenschappelijke studies werd een verband gevonden tussen de diepte van de ziel en de kwaliteit van de wijn : hoe dieper de ziel van de fles, hoe beter de wijn die erin zit.

 

Zinfandel

Amerika’s eigen druif staan bekend om de veelzijdige vol-fruitige smaak.

Haar oorspong ligt in Kroatië (Plavac Mali), en niet in de Zuid-Italiaanse Puglia streek, zoals altijd werd aangenomen, waar de druif overigens onder de naam Primitivo wordt verbouwd. De Zinfandel wijnen variëren van licht, fruitig tot en met stevig rood met veel peper en kruiden tonen. De "Zin", zoals de Amerikanen de Zinfandel noemen, wordt vaak als ’blend’ gebruikt in combinatie met andere druiven.

Wordt als witte, rode of rosé wijn verwerkt.

Zuren geven de wijn levendigheid en houdbaarheid, mits het zuurgehalte uitgebalanceerd is.

 

Zwaveldioxide

Desinfecterende stof van sulfiet. Wordt om meerdere redenen in de wijn gebruikt: ontsmetting van vaten en flessen, stoppen van de gisting en de stabilisatie van de vergiste wijn. Zwavel heeft ook een anti-oxidatieve werking.

 

Zweigelt

Meest aangeplante blauwe druivensoort van Oostenrijk, kruising van Blaufränkisch met Sankt Laurent. Het karakter van deze druif levert logischerwijze een combinatie van de kenmerken van de Blaufränkisch (kruidig en stevig) en de Sankt Laurent (zacht, sappig fruit).