| Afdrukken | |
Valse meeldauw
Schimmelziekte (Mildiou), die vooral zorgt dat de druivenbladeren vroegtijdig haar blad verliezen. Hierdoor wordt onvoldoende vruchtensuiker aangemaakt en verandert de samenstelling van de reservestoffen in de wortelstok. Wordt onderscheiden van de ‘echte meeldauw (Oïdium); zie ‘meeldauw.
Vanille
Geurimpressie die in wijn kan voorkomen ; afkomstig van het hout dat gebruikt werd tijdens de gisting of de (vat)rijping.
Varietal
Amerikaanse benaming voor 'druivenras'.
Vat
Ook bekend onder de naam barrique. Gemaakt van eikenhout met een inhoud van 225 liter (Bordeaux). Tijdens rijping van de wijn neemt het hout 3 tot 5% wijn op wat een verlies oplevert van 11 liter. Als alternatief voor traditionele rijping hangt men in de roestvrijstalen wijntanks vaak lamellen van eikenhout die de wijn hout aroma's meegeven. Dit wordt vooral in de nieuwe wijnlanden toegepast.
Vatrijping
Na de gisting wordt de jonge wijn op vat verouderd om de wijn zachter te maken en de vaste bestanddelen te laten bezinken. Dit vat kan een houten ton zijn, maar even zo goed een inox tank, beton, glas en plastic kunnen ook worden gebruikt.Verrijking Toevoegen van suiker of geconcentreerde most of concentratie van most om tekort aan natuurlijke suikers te compenseren. Strenge regelgeving binnen Europa geeft aan dat dit met niet meer dan 11, 8 of 6,5% mag worden verhoogd, afhankelijk van de ligging van het wijngebied. Zie ook Chaptaliseren.
Vendange verte
Om de opbrengst van de druivenstruik te beperken, gaat men druiventrossen wegknippen als ze nog groen zijn. Men doet dit meestal op het moment van de verkleuring; zo kan men de minst rijpe trossen knippen en beperkt men de rendementen, maar wordt de kwaliteit verhoogd.
Véraison
Kleurzetting van de druiven. Dit is de overgang van een oorspronkelijk groene kleur naar de definitieve kleur van de druif (wit of rood). Deze fase ligt net halfweg de bloei en de oogst van de druiven - in het Noordelijk halfrond is dit ongeveer eind juli.
Verdicchio
Witte druif uit midden-Italië (o.a. Marche) met een typische citrussmaak.
Vermentino
Witte Italiaanse druif die wijnen oplevert die jong gedronken moeten worden. Hoge zuurgraad, citrussmaak en men beweert dat dit dezelfde druif is als de Franse rolle.
Vernaccia
Witte Italiaanse druif, vooral bekend van de Vernaccia di San Gimignano. Typische citrussmaak en frisse zuren maken er een dorstlessende wijn van. Vooral in Trentino- Alte Adige (N.O. Italië) toegepast naast de Lagrein. Lokaal bekend onder de naam Schiava.
Versnijden
Het mengen van wijnen van verschillende druivenvariëteiten om de positieve eigenschappen van de afzonderlijke variëteiten te benadrukken. Bij sommige wijnen is dit proces gebruikelijk om elk jaar eenzelfde kwaliteit te garanderen.
Versterken
Het toevoegen van alchohol aan de wijn om de gisting te onderbreken en het alcoholgehalte van de wijn te verhogen. Wordt vooral toegepast bij port, sherry en madeira en Vin Doux Naturel.
Vieilles vignes
Letterlijk 'oude wijnstokken'. Deze term is niet wettelijk beschermd ; dus sommigen spreken reeds van vieilles vignes als de stokken de leeftijd van 15 jaar hebben bereikt, anderen pas vanaf 50 of 80 jaar. Oude stokken brengen minder trossen voort, dus minder druiven, waarover de door de wortels aangevoerde voedingsstoffen moeten verdeeld worden. Ze brengen dan ook meer geconcentreerde, krachtiger wijnen voort.
Vin de garde
Vage omschrijving voor 'wijnen die goed en lang verouderen'.
Vin de Paille
Specifieke wijn, komt voornamelijk voor in de Jura of in de Rhône. Na de oogst laat men de druiven op strooien matten drogen, waardoor de aanwezige suikers geconcentreerd worden en men een zoete wijn bekomt.
Vin de presse
Bekomt men door de overblijvende most - nadat de lekwijn of vin de goutte is weggevloeid - te persen. De wijn is harder, geconcentreerder dan de lekwijn en bevat (te) veel tannine.
Vin doux naturel
Specifieke zoete wijn die bekomen wordt door de gisting voortijdig stop te zetten door alcohol toe te voegen. Het onvergiste restsuiker zorgt voor de zoete smaak. Zie ook 'hoe maakt men een zoete wijn'
Vin jaune
Zeer specifieke wijn uit de Jura. De wijn moet minstens zes jaar in een afgesloten vat verouderen. Het vat wordt niet bijgevuld, maar er vormt zich een dun laagje 'flor' die de wijn tegen oxidatie beschermt. Na zes jaar blijft van één liter wijn slechts 62 cl over, de reden ook waarom deze wijnen enkel in flessen met deze inhoudsmaat (= clavelin) worden gebotteld.
Vinificatie
De wijnbereiding; Alle werkzaamheden in de kelder, van het aanleveren van de druiven tot en met het bottelen.
Vintage
Engelse aanduiding voor de jaargang.
Vinologie
Leer van de wijn en de wijnbouw
Viognier
Witte druif die in Condrieu (Noordelijke Rhône) topwijn produceert, maar ook mooie resultaten geeft in Zuid-Frankrijk, de Verenigde Staten en Australië. Viognier heeft een vrij expressief, krachtig aroma dat ook bij ‘blends’ met andere druivenvariëteiten gemakkelijk herkenbaar is. Ze hebben een heel kenmerkend parfum van abrikozen, perziken en voorjaarsbloemen.
Vitis Vinifera
Binnen de familie van de Vitis (de wijnstoksoort die druiven voortbrengt) vinden we de familie van de Vitis Vinifera - deze wordt het vaakst in de Europese wijnbouw gebruikt - die op zijn beurt weer onderverdeeld is in de druivenrassen die we kennen (syrah, cabernet...) In Europa worden een 1000-tal verschillende druivenrassen gebruikt, waarvan slechts een twintigtal in significante hoeveelheden.
|