Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

PDF  | Afdrukken |  E-mail

Tafelwijn

Aanduiding voor basiswijn, die dagelijks wordt genuttigd, aantrekkelijk van prijs is en vaak massaal in bulk wordt geproduceerd.

 

Tannat

Blauwe druif die voorkomt in Frankrijk (Madiran) en Uruguay. Goed gemaakt zijn het wijnen met aangepaste tannines en een uitgesproken smaak van bramen.

 

Tannine

Stof die voor het 'wrange', 'astringente' mondgevoel zorgt, die de speekselklieren doet uitdrogen en samentrekken. De stof is looizuur en ze komt vooral voor in de pitjes, de schil en de steeltjes van de druiven. Tijdens de rijping op houten vaten geven deze ook tannine af. Tannine kan groen, onevenwichtig, hard of mooi versmolten zijn.

 

Tatricage

Het bijvoegen van wijnsteenzuur (acide tatrique) in poedervorm aan het druivensap voor de gisting, om de zuurtegraad van de uiteindelijke wijn aan te passen.

 

Tazzelenghe

Regionale rode druif uit de Friuli streek in Noord-Oost Italië.

 

Tempranillo

Spanjes belangrijkste blauwe druif, ook bekend als Tinta del país, Tinto fino en Cencibel druif. De basis van de mooiste Riojawijnen, maar ook volop doorgebroken in Ribera del Duero. "Het Spaanse antwoord op cabernet sauvignon", zo wordt tempranillo wel eens genoemd omwille van het vergelijkbare tanninegehalte, de structuur, de zuren en het relatief beheersbare alcoholgehalte. Zwarte kersen en bramen overheersen op jonge leeftijd, maar na verloop van jaren evolueert dit richting rood fruit.

 

Terroir

De interactie tussen tussen meerdere factoren zoals bodem, ligging, klimaat en druivenstokken die van invloed zijn op de structuur en aroma van de wijn. Deze kunnen ondanks dezelfde druivenvariëteit sterk van elkaar verschillen gelet op bovengenoemde invloeden.

 

Textuur

Waarneming van de mond en tong naast de smaken zoet, zuur, bitter en zout of levensmiddel vloeibaar, stroperig, droog of juist romig is.

 

Tinto Fino

Synoniem voor tempranillo in Ribera del Duero.

 

Tocai Friulano

Witte druif die in Friuli (Italië) kwaliteitswijn voortbrengt. Jong te drinken.

 

Tokaj

Wijngebied ca. 200 kilometer ten oosten van Boedapest, Hongarije. Tokaj is wereldberoemd om zijn unieke ligging en perfecte klimaat voor wijnbouw. Tokaj wijn wordt sinds de middeleeuwen gemaakt van de Furmint, Muskotály (gele Muscaat) en Hárslevelü (Lindenblad). Eind oktober wordt letterlijk druif voor druif geplukt voor het maken van de Tokaj Aszú wijnen.

 

Torrontés

Argentijnse witte druivensoort die samen met muscat de enige druif is die naar zichzelf ruikt en smaakt.

 

Tranen

Gevolg van het samenspel van adhesie en cohesie van glas en wijn. Bij het walsen merkt men dat de wijn in min of meerdere mate aan het glas kleeft. Na verloop van tijd loopt de wijn in kleine stroompjes naar beneden. Deze micro-beekjes noemt men tranen of benen.

Heeft absoluut niets te maken met de kwaliteit van de wijn, wel met het alcoholgehalte en - in mindere mate - met de aanwezige hoeveelheid glycerol.

 

Trebbiano

Bekende witte druif uit de Toscane - Italië, die vroeger een belangrijk bestanddeel vormde van de Chianti. In Frankrijk wordt de druif onder de naam Ugni Blanc voornamelijk gebruikt voor de productie van Cognac en Armagnac. Typisch is de hoge zuurtegraad en de weinig opmerkelijke smaak.

 

Trebbiano

Deze witte druif is identiek aan de ugni blanc uit Frankrijk.

 

Tuilé

Franse term om de kleur van rode wijn te beschrijven : letterlijk 'dakpanrood', maar kan ook op terracotta (bruinrood) slaan.

 

Tweede gisting

Ook bekend als Malolactische gisting, waarbij het appelzuur (Malo) wordt omgezet in melkzuur. Deze reactie vindt plaats onder invloed van melkzuurbacteriën die al in de wijnkelder aanwezig zijn of worden toegevoegd. Bij deze reactie komt in bescheiden mate koolzuurgas vrij. De malolactische gisting draagt bij aan een smaakverandering van de wijn. Het zuurgehalte wordt lager en de aroma's en zuren worden fijner en nemen toe. Wordt over het algemeen toegepast bij rode wijnen.