Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

PDF  | Afdrukken |  E-mail

Saale - Unstrut

Duitslands noordelijkste wijnbouwgebied tussen Weimar en Leipzig. Droge, eerder kruidige wijnen op basis van silvaner, rivaner en weissburgunder.

 

Sabreren

Het openen van een fles champagne met een sabel. Deze handeling stamt uit de tijd van de kozakken in de Frans-Russische oorlog : als ze van hun paard sprongen, wilden ze zo snel mogelijk drinken ; ze riepen "Bistrj, bistrj" (vandaar de 'Bistro'), wat 'snel, snel betekent, en ze openden de fles met hun sabel.

 

Sachsen

Wijnbouwgebied in het oosten van Duitsland, tevens de kleinste wijnregio, in de vallei van de Elbe. Meestal steile wijngaarden op granietbodem, beplant met rivaner, riesling, weissburgunder en de plaatselijke goldriesling.

 

Sagrantino

Blauwe Italiaanse druif waarvan heel fruitige wijnen gemaakt worden evenals zoete passito van gedroogde druiven; zie ook Recioto proces.

 

Salmanasar

Flesmaat van 9 liter ; genoemd naar de Syrische koning...

 

Sangiovese

Kleine, laatrijpende druif die baat heeft bij een warm groeiseizoen. In de wijn vinden we zowel fruitige tonen als bosbessen, pruimen en aardbeien, alsook kruidige tonen zoals tijm terug.De meest verbouwde druif van Italië, is kwalitatief ook de beste. Hij vormt de basis van de Brunello's, Chianti's en Vino Nobiles van Toscane. Ook Califonië produceert inmiddels deze druif met verrassende resultaten.

 

Sankt Laurent

Oostenrijkse blauwe druif die vroeg bloeit en fruitige wijn voortbrengt (aardbeien, framboosjes en kersen) die het best jong gedronken wordt. Een beetje zoals pinot noir, maar dan sterker en eenvoudiger.

 

Sauvignon Blanc

Witte druif die wijnen levert met een zeer expressief karakter van o.a. citrusfruit, hooi, bloemen en ‘pipi de chat’. We vinden deze druif zowel in Frankrijk (Loire, Bordeaux) als in de Nieuwe Wereld.

 

Savagnin

Druivensoort in Oost-Frankrijk (Jura) waarvan de Vin Jaune gemaakt wordt.

 

Schiava

Regionaal druivenras uit noord-oosten van Italië.

 

Sekt

Duitse mousserende wijn voorzien van controle nummer. In Oostenrijk wordt is dit echter de benaming voor eenvoudige mousserende wijn. Hoogwaardige mousserende wijn wordt hier Kwaliteitssekt genoemd.

 

Sémillon

Deze witte druif is de voornaamste in de grote zoete witte wijnen uit Sauternes en het Franse Zuidwesten. Ook de droge witte bordeaux danken hun reputatie aan deze druif. Op haar mooist is de sémillon in combinatie met de sauvignon blanc, maar combinaties met chardonnay (semchard) winnen aan populariteit. Staan bekend om de zeer lange rijping en ontwikkeling van zoete aroma's. Vooral wijnmakers in Australië, Nieuw-Zeeland en Californië passen de druif veelvuldig en met succes toe.

 

Separator

Toestel dat gebruikt wordt om grote hoeveelheden wijn te klaren. Werkt ongeveer als een centrifuge.

 

Serveertemperatuur

Indicatie op welke gevoelstemperatuur de wijn het best kan worden uitgeschonken. Deze variëert van 4-6 ºC graden voor mousserende wijnen, 6-8 ºC voor Rosé wijnen 7-10ºC graden voor de meeste witte wijnen, 12-16 voor desert wijnen en 16-18ºC voor de rode kruidige en volle/gerijpte wijnen.

 

Silvaner

Witte druif uit Duitsland en de Elzas die zowel droge als zoete wijn kan opleveren.

 

Sommelier

Aanduiding voor wijnkelner (m/v).

 

Sparkling wine

Engelse / Amerikaanse term voor (licht) mousserende wijnen.

 

Spumante

Italiaanse, mousserende wijn.

 

Stabilisering

Toestand die wordt bereikt wanneer de wijn van alle ongewenste deeltjes is ontdaan (o.a. door klaring) en helder is en geen gassen meer vormt.

 

Steen

Zuid-Afrikaanse benaming voor Zuid-Afrika's belangrijkste druivensoort de Chenin Blanc druif.

 

Strohwein

Vin de paille. Specifieke wijn, komt voornamelijk voor in de Jura of in de Rhône. Na de oogst laat men de druiven op strooien matten drogen, waardoor de aanwezige suikers geconcentreerd worden en er een zoete wijn ontstaat

 

Syrah/ Shiraz

Grote druivensoort uit de noordelijke Rhône. Complex met aroma's van viool, zwarte kersen, kruiden, drop en verschillende specerijen. Naast Frankrijk (waar de druif Syrah wordt genoemd) wordt deze soort met veel succes toegepast in Australië, Californië en Zuid-Afrika waar deze onder de naam Shiraz op de markt komt.