Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

PDF  | Afdrukken |  E-mail

Aards

Een geur of smaak van een wijn. Lijkt op de geur van grond of paddestoelen. De bodemsamenstelling veroorzaakt de aardse geur/smaak van de wijn. Aards kan ook duiden op een gebrek in de wijn, wanneer slechte kurk is of onvoldoende gereinigd hout is gebruikt. Kan typerend zijn voor een bepaalde druivensoort.

 

Ahr

Duitslands ‘rode wijnparadijs’, in de vallei van de rivier de Ahr. Op de zeer steile wijngaarden van dit gebied groeit natuurlijk riesling, maar ook spätburgunder (pinot noir) en zijn vroegrijpe neef, de zeldzame frühburgunder. Portugieser is de andere belangrijke rode druivensoort in de Ahr.

 

Albarino

Op viognier gelijkende witte druif, heel karaktervol met een hoge zuurgraad, vooral gebruikt in Portugal voor Vinho Verde en in Spanje in Rias Baixas DO.

 

Alcohol

Ethanol ontstaat bij de omzetting van suikers door gisten; ondersteunt de structuur van een wijn, is wat zoetig (puntje van de tong), kan alcoholisch smaken. Wettelijk ligt de grens tussen een alcoholisch en niet-alcoholisch product bij 0,5 vol%. Afronding op 0,5% op het etiket. Om 1% alcohol te verkrijgen is ongeveer 20 gram suiker nodig.

 

Alcoholisch

Smaakindruk, warm en zoetig op puntje van de tong. Niet altijd negatief. Hoe meer zuur in een wijn, hoe meer de alcohol wordt gemaskeerd. Alcohol is de basis van de wijn, die het mogelijk maakt de wijn te bewaren. De smaak van alcohol mag in principe niet overheersen

 

Aligoté

Na chardonnay de tweede witte druivensoort in Bourgogne. Veelal gebruikt bij het maken van kir. Wordt gekenmerkt door een citroenachtige zuurheid.

 

Amarone

Droge versie van de Ricioto della Valpolicella. Zie ook Recioto, appassimento-systeem en passito

 

Amfoor

Oude opslagmethode, reeds gebruikt door de Egyptenaren, Grieken en Romeinen.. Een kruik waarin de wijn in vroegere tijden werd bewaard. De kruik werd met hars afgesloten om te voorkomen dat er zuurstof bij de wijn kwam.

 

Amontillado

Op vat gerijpte fino sherry, droog, complexer dan fino en meer geëvolueerd.

 

Ampelografie

Studie van de verschillende druivenrassen, de wijnstok en haar vruchten.

 

Appellation d'Origine Contrôlée (AOC)

Herkomstbenaming in Frankrijk. In theorie ook een kwalitatieve graadmeter ; dit wordt enkel toegekend aan de beste streken of wijngaarden. In de praktijk zegt een AOC enkel dat de wijn in een bepaalde streek, volgens bepaalde methoden en met bepaalde druivenrassen werd gemaakt.Komt van het franse appeler = een naam geven

 

Appelzuur

Komt in vrijwel al het (onrijpe) fruit voor. Wrange smaak. Van belang in een wijn omdat het bij draagt aan de houdbaarheid, body en aroma's.

 

Archet

Snoeiwijze van de druivelaar waarbij de wijnstok als een boog wordt opgebonden.

 

Arneis

Typische Piëmontese witte druif met een delicaat exotisch parfum.

 

Aroma

De geur van de wijn. Men onderscheidt primaire, secundaire en tertiaire aroma's. Primair: ontwikkelen zich tijdens de groei van de druif. De secundaire aroma’s ontstaan tijdens de alcoholische en malolactische fermentatie. De tertiaire aroma’s tenslotte vinden hun oorsprong tijdens de rijping en dus ook in de fles. Dit is echter een theoretisch onderscheid; in feite lopen de aromatypen en hun ontwikkeling in elkaar over.Er moet onderscheid gemaakt worden met de primaire geurwaarneming die ‘boeket’genoemd wordt. Aroma is meer en bevat ook het secundaire geurproces vanuit de mond (retronasale geur).

 

Assembleren

Samenstellen, mengen, in dit geval van wijnen van verschillende druivenrassen, wijngaarden of percelen, of soms van verschillende jaargangen. vb Champagne zonder jaartal.

 

Astringent

Smaakindruk, mondgevoel waarbij de smaakpapillen samentrekken ; wrang ; gebruikt om tanninerijke wijn te beschrijven.

 

Autolyse

Na de gisting in de fles (Champagnes), vormen de gistcellen een bezinksel en sterven daarna langzaam af. Door het contact met deze stervende gistcellen, verkrijgen de wijnen hun rijkdom en hun complexe aroma's. Dit chemisch verschijnsel noemen we autolyse. De flessen worden regelmatig gecontroleerd om de evolutie van de ondertussen sprankelende wijn te controleren.

 

AVA

American Viticultural Area. De Amerikaanse versie van de Appellation d'Origine Contrôlée.

 

Azijn

In de natuurlijke ontwikkeling van het druivensap is de wijn slechts een tussenstap bij de ontwikkeling naar azijn. Wijn kan zelfs deze stap overslaan en direct azijn worden.

 

Terug