Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

PDF  | Afdrukken |  E-mail

Rechteroever

In Bordeaux spreekt men van 'rive droite' en 'rive gauche', waarbij men met de eerste de 'Libournais' bedoelt (Saint-Emilion, Pomerol en hun satellieten).

 

Recioto proces

Het indrogen van gezonde druiven die daardoor een relatief hoge concentratie suiker en aroma’s verkrijgt. Levert rode en witte wijnen op (zie 'Garganega') met een hoog alcoholpercentage en veelal zoete smaak, zoals b.v. de Recioto della Valpolicella, een zoete en tegelijk wat bittere wijn meteen volle en rijke smaak. De Amarone is de droge versie van deze Valpolicella en heeft soms wel 17% alcohol, evenals de recioto versie. Zie ook 'Ripasso'.

 

Reductie

Tegenovergestelde van oxidatie; Chemische reactie die onder luchtdichte omstandigheden plaatsvindt. Wijnen die op deze manier worden geproduceerd zijn bijzonder fris en aromatisch.

 

Refosco

Blauwe druif uit Friuli (Italië) waarmee donkere, lang houdbare wijn gemaakt wordt.

 

Refractometer

Optisch precisie instrument waarmee het suikergehalte van de druif of de wijn en de graad van rijpheid worden bepaald en bemeten.

 

Réhoboam

Flesmaat met een inhoud van 4,5 liter.

 

Remontage

Tijdens de inweking of de gisting gaat men wijn aftappen en bovenop de schillenkoek sproeien. Hierdoor kan er meer kleur, smaak en tannine aan de schillen onttrokken worden.

 

Remuage

Het draaien en steeds vertikaler zetten van champagneflessen in de typische 'pupitre'. Doel is het verzamelen van alle (dode) gistcellen in de hals van de fles. Uitvinder van deze methode was de Veuve Cilcquot.

 

Reserva

Spaanse en Portugese aanduiding voor de kwaliteit van de wijnen van een bijzondere jaargang, die aan bepaalde minimum eisen moet voldoen. Deze eisen zijn voor Spaane rode wijnen minimaal een opslag van 36 maanden, waarvan 12 in eikenhouten vaten. Voor witte wijnen geldt een opslag van 24 maanden, waarvan minimaal 6 maanden op fust. In Portugal moet het alcohol percentage 0,5% hoger liggen dan de voorgeschreven minimale eis.

 

Restsuiker

Suiker die bij de gisting niet in alcohol is omgezet. Ze zorgen voor de natuurlijke zoete smaak van een wijn.

 

Reuk

Waarneming via de neus en keelholte van aroma's die vrijkomen bij ontkruken, uitschenken en beoordelen (neus) van de wijn. Deze variëren van cederhars, kaneel bij rijpe rode soorten, tot citrus en vanille tonen bij witte soorten, terwijl rose en jonge wijnen wordt gekenmerkt door veel fruittonen waaronder kersen en rode bessen.

 

Rheingau

Duitse wijnstreek tussen Rüdesheim en Wiesbaden aan de Rijn met eeuwenoude strenge kwaliteitseisen. Hier ontstond ook de gebotrytiseerde wijn (Schloss Johannisberg). Belangrijkste druif : riesling.

 

Rheinhessen

Duitslands grootste wijnstreek rond Worms. Misschien wel de meest actieve Duitse streek waar de laatste jaren een enorme kwaliteitsstijging merkbaar is. Een hele reeks modern gemaakte wijnen met silvaner, scheurebe, rivaner en de onvermijdelijke riesling voor wit en portugieser en dornfelder voor rood. Vergeten we ook niet de verschillende pinot-druiven te vermelden.

 

Riesling

Eerste kwaliteitswijn druivensoort en uitgangspunt sinds het begin van de Duitse wijnbouw in 1775. Staat naast de Chardonnay druif bekend als een van de beste witte druivenrassen. De rieslingdruif gedijt het best in een koel klimaat waar de druiven langzaam en laat rijpen. Wordt veel verbouwd langs de Rijn en Moezel.De wijn kan heel droog zijn of weelderig zoet.

 

Ripasso

Uniek wijnbereidingsproces voor de Valpolicella; in de lente wordt normale wijn toegevoegd aan de droesem van de Recioto (zie Recioto proces), waardoor een nieuwe geringe gisting start. Dit resulteert in een warme, volle ronde wijn met een rijke structuur. Zie ook Amarone (droge Recioto wijn).

 

Riserva

Italiaans kwaliteitsniveau, vergelijkbaar met de Reserva in Spanje.

 

Rivaner

Synoniem van Müller-Thurgau.

 

Rolle

Witte druif uit de Languedoc, dikwijls geblend met viognier, grenache blanc, rousanne, marsanne. Men neemt aan dat rolle en de Italiaanse vermentino een en dezelfde druif zijn.

 

Rousanne

Populairste witte druif in de Rhône, dikwijls geblend met marsanne. Rousanne geeft bewaarijnen met een lage zuurtegraad. Wordt heel uitzonderlijk als monocépage gebruikt, vb in Château de Beaucastels Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes.