Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

PDF  | Afdrukken |  E-mail

Parker

Meest invloedrijke Amerikaanse wijncriticus die wijnen quoteert binnen een maximum van 100 punten.

 

Pedro Ximénez (PX)

Wereldberoemde zoete druif uit de Montilla-Moriles streek in Andalusië (Spanje).

Tevens de benaming van de extreem zoete sherry uit de Jerez.

 

Pergola

Groeiwijze van de druivelaar. De druivelaar is een klimplant ; soms wordt hij langs een boog of 'pergola' de hoogte in geleid.

 

Perswijn

’Vin de presse’; wijn die persing ontstaat door de donkere bovenlaag onder druk te zetten. Deze wijn is zeer geurig en rijk aan tannine. Volgt na de ‘vin de goutte’; zie ‘afloopwijn’.

 

Petit Verdot

Laatrijpende en voor vinificatie problematische druivensoort. Sterk geurend (in de Bordeaux typische viooltjesgeur) met veel tannine. wordt veel gebruikt voor de wijnen van de Médoc.

 

Pfalz

Duiste wijnstreek tussen Rheinhessen en Frankrijk met sensuele, volle wijnen. Meest aangeplante druivenrassen : riesling, rivaner, weissburgunder en grauburgunder voor wit en portugieser, pinot noir, dornfelder en de uiterst zeldzame St. Laurent voor rood.

 

Phylloxera vastatrix

Druifluis die voor het eerst in 1863 in de zuidelijke Rhône verscheen en die zorgde voor de destructie van ruim 2,5 miljoen hectare wijngaard en een enorme economische catastrofe voor de gehele wijnindustrie met 66% minder opbergst gedurende 15 jaar.

 

Picpoul

Witte druif uit de Languedoc, die frisse wijn levert en vroeger gebruikt werd bij het maken van vermouth.

 

Pièce

Barrique in Bourgogne ; met een licht afwijkende inhoudsmaat, meestal 228 liter ipv 225 in Bordeaux.

Zie ook ons artikel

 

Pinot Blanc

Ook bekend als Pino biance, Weissburgunder en Klevner. Veeleisende maar weinig ziektegevoelige druivensoort heeft een goede rijping nodig om zijn karakter te kunnen ontwikkelen.

Voornamelijk geteeld in de Franse Elzas. Jong vertoont hij dikwijls een appelsmaak, tijdens het rijpen kan hij een honinggeur ontwikkelen.

 

Pinot Gris

Stamt af van de Pinot Noir en wordt ook Pino Grigio, Grauburgunder of Ruländer genoemd. Heeft veel weerstand en geeft roodgrijze druiven. Levert als spätlese of auslese hoge kwaliteitswijnen met veel extract en kruiden. In de Elzas een wijn met lage zuurtegraad. In Italië gebruikt om mousserende wijn te maken.

 

Pinot Meunier

Ook wel zwarte Riesling genoemd welke vooral in de wijngaarden tussen Reims en Ēpernay wordt gebruikt voor de productie van Champagne.

Pinot Noir

Basis voor de beroemde wijnen van de Côte d'Or. Rijpt vroeg en heeft een dunne schil. Gerijpte wijn vertoont smaken als leer en wild. Is in Duitsland bekend onder de naam Spät- of Blauburgunder. Levert met name bij lagere opbrengsten een uitstekende kwaliteit op.

Pinotage

De in 1925 ontstane renaissance vanuit een kruising tussen de Pinot Noir en Cinsault geldt als Zuid-Afrika's orignele rode druif. De Pinotage zorgt voor heerlijk. Hoge kwaliteit (kruidige rode wijnen met een lange volle afdronk) wanneer men de opbrengst beperkt, anders gevaar van agressieve tannines en storende estersmaak. Heeft steeds iets rokerigs, vaak zelfs verbrand rubber in de neus.

 

Polyfenol

Chemisch bestanddeel van wijn, zit in kleurpigment en smaakstoffen en heeft een positief effect op het menselijk lichaam. Veroorzaakt verkleuring door invloed van zuurstof.

 

Port

Port wordt gemaakt door aan gistende wijn wijnalcohol toe te voegen. Het gistingsproces komt dan tot staan bij 15% alcohol. Omdat er nog suiker in de wijn aanwezig is ontstaat een zoete (versterkte) wijn van ongeveer 20% alcohol.

 

Primeurwijn

Aanduiding voor wijn die kort na de oogst verkocht mogen worden.

 

Pourriture noble

Grauwe schimmel die in bepaalde gevallen - indien hij voorkomt op rijpe, volgroeide druiven - ook wel edelrot genoemd wordt. Tast de schil van de druif aan, waardoor het water in de druif makkelijk kan verdampen en de suikers in de druif geconcentreerd worden. vb Sauternes, Trockenbeerenauslese

Primitivo

Blauwe druif uit Zuid-Italië die in Californië zinfandel heet. De wijnen zijn meestal heel zwaar en alcoholisch.

Prosecco

Prosecco, ten noorden van Venetië (Italië) is de bakermat voor stille en licht mousserende (frizzante) wijnen. Kenmerken zijn zeer licht geel groen van kleur en uiteraard helder met zeer kleine belletjes. In de geur groene appel, peer, licht floraal, iets van acacia en honing. Prosecco's zijn aromatisch, fruitig, een zachte mousse en het best in extra dry stijl geproduceerd.

 

 

 

Prugnolo Gentile

Kloon van de sangiovesedruif, waarmee de vino nobile gemaakt wordt.