Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

PDF  | Afdrukken |  E-mail

Oaky

"Houterig" ; term die gebruikt wordt om wijn te beschrijven die (te) sterk naar hout ruikt en smaakt.

 

Oechsle

Maateenheid in Duitsland en Zwitserland om het suikergehalte van een wijn aan te geven; genoemd naar de fysicus Ferdinand Oechsle.

 

Oenologie

Leer van de wijn en de wijnbouw; Zie ook Vinologie.

 

O.I.V.

Office International de la Vigne et du vin.

 

Omgekeerde osmose

Methode die ervoor zorgt dat de wijn geconcentreerd wordt door water aan de wijn te onttrekken.

 

Ontkurken

Ontdoen van de kurk uit de wijnfles. Traditioneel gebeurt dit met een sommeliermes.

 

Ontstelen

Ontdoen van de druifsteel van de druif. Noodzakelijk bij productie van witte wijn ter voorkoming van meepersen van de steel waarbij tannine vrijkomt.

 

Organoleptische Controle

Kwaliteitscontrole van een wijn op uiterlijk, geur en smaak door te proeven.

 

Oversteken

Handeling die wordt uitgevoerd tijdens de rijping van de wijn, waarbij de jonge wijn van het ene vat in het andere wordt overgegoten, zodat de vaste bestanddelen in het eerste vat achterblijven.

 

Oxidatie

Chemische reactie die plaatsvindt onder invloed van zuurstof. De wijn verliest zijn frisheid en verandert van kleur; kan in de wijngaard tijdens de oogst, in de fles, in het fust en ook bij de most voorkomen. Uiteindelijk verandert de wijn in azijn.