Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

PDF  | Afdrukken |  E-mail

Maaswijn

Wijn van het gebied langs de rivier de Maas. De oudste moderne wijngaard in Nederland is Slavante op de Pietersberg, welke in 1967 is aangeplant door Frits Bosch.

 

Maceratie

Het weken van de schillen, vruchtvlees (incl. pitten) en evt. steeltjes in de al dan niet gistende most of wijn. Hierdoor komen meer aroma's, kleur en smaak in de wijn.

 

Magnum

Een fles met een inhoud van 1,5 liter (een dubbele inhoud).

 

Maillard reactie

Chemische reactie waarbij belangrijke geuren en smaken (zie ook: ‘umami’) ontstaan, zoals de geur en smaak van gebakken brood, vlees en rijpe smaken in oudere wijnen.

 

Malbec

Blauwe druif die best gedijt in een heet klimaat. Mooie resultaten in Frankrijk (Cahors) maar vooral in Argentinië, waar deze druif donkere wijn wijnen met een intense pruimensmaak voortbrengt.

 

Malolactische gisting

Appel-melkzuurgisting. Deze gisting, die na de alcoholische gisting kán plaatsvinden (sommige wijnbouwers willen dit niet) en die de scherpe appelzuren omzetten in zachtere melkzuren;

 

Marie-Jeane

Fles met inhoud van 4,5 liter

 

Marsanne

Witte Rhône-druif met een citrus- en perzikensmaak, die vaak geblend wordt met rousanne.

 

Master of Wine

Titel voor diegenen die de Londense wijnschool hebben doorlopen.

Dit is de zwaarste opleiding voor vinologen.

 

Meeldauw

Fr. : mildiou; echte meeldauw. Plantenziekte die de druivenstok aantast. De eerste meeldauw is in 1850 vanuit Noord-Amerika naar Europa gekomen. Sindsdien is geen Europese wijnstok zonder schimmelaantasting mogelijk. De meeldauw geeft een grauw-wit laagje op de bladeren en druiven en doet deze verschrompelen. Meeldauw kan worden bestreden met Bordeause pap; een koper-kalkoplossing. Zie ook valse meeldauw.

 

Melkzuurbacteriën

Bacteriën die appelzuur omzetten in het mildere melkzuur. Dit gebeurt tijdens de malolactische gisting.

 

Melon de bourgogne

Witte druif waarvan de bekende Muscadet gemaakt wordt aan de monding van de Loire. Zijn hoge zuurtegraad maakt dat de wijn uitstekend past bij zeevruchten.

 

Merlot

Belangrijk druivenras van Franse origine. De wijn heeft een blauwzwarte kleur, is vriendelijk, met een aromatische meer of minder complexe smaak. De wijn geeft volheid en wordt wereldwijd op vele plaatsen verbouwd. Vaak wordt de Merlot gebruikt om hardere wijnen, zoals van de Cabernet Sauvignon (b.v. in de Bordeaux), te verzachten.

 

Methode Traditionelle

Volgens deze klassieke bereidingsmethode, welke ook bij veel andere mousserende wijn gebruikelijk is, laat men de wijn een tweede gisting op de fles ondergaan bij lage temperatuur. Om de gisting op gang te brengen wordt aan de wijn in de fles gist en suiker toegevoegd en wordt de fles met een kroonkurk afgesloten. Het koolzuurgas dat bij de gisting ontstaat kan de fles niet uit en zal in de wijn oplossen, vooral omdat de druk in de fles toeneemt. De flessen worden met de kurk naar beneden opgeslagen in een pupitre en af en toe gedraaid, opdat de neerslag met onder andere gistcellen zich naar de kurk begeeft. Door de kurk en gistcellen te bevriezen, de ijsprop snel te verwijderen (dégorgement) en de fles aan te vullen met stille wijn en eventueel een dosage (liqueur d’expedition) ontstaat een heldere mousserende wijn.

 

Meunier

Ook bekend als pinot meunier. Wordt gebruikt in de Champagne om te blenden met chardonnay en pinot noir.

 

Microklimaat

Een klein gebied waar door de lokale weersgesteldheid en ligging een afwijkend klimaat heerst. Het klimaat is anders dan kenmerkend voor de omgeving. Plaatselijke vegetatie, rivieren, bergen, de nabijheid van de kust of de samenstelling van de bodem zijn van invloed op het microklimaat.

 

Millésime

Franse aanduiding voor jaargang.

 

Mittelrhein

Duits wijnbouwgebied tussen Bonn en Bingen met spectaculair steile wijngaarden, voornamelijk beplant met riesling.

 

Moeilleux

Franse benaming voor zachte zoete wijnen.

 

Monastrell

Spaanse naam voor mourvèdre.

 

Montepulciano

Blauwe druif uit Oost-Italië die een zware rode wijn voortbrengt. Niets te maken met de Toscaanse stad Montepulciano en zijn uit prugnolo gentile gemaakte vino nobile. In Abruzzo maakt men er steeds betere wijn van.

 

Morellino

Synoniem voor sangiovese in Scansano (Zuid-Toscane).

 

Morillon

Synoniem voor chardonnay in Oostenrijk.

 

Moscatel

Spaans synoniem voor muscat.

 

Mosel-Saar-Ruwer

Duits wijnbouwgebied in het westen van Duitsland, natuurlijk in de valleien van de Moezel en haar bijrivieren. Zeer steile wijngaarden geven de riesling een frisfruitige finesse en mineraliteit mee. In de buurt van Trier wordt er mooie (schuim)wijn gemaakt van de Elblingdruif. MostDruivensap in het stadium tussen persen en wijn.

 

Mourvèdre

Blauwe Franse druif die veel zon nodig heeft. In Bandol maakt men er wijnen van die lang kunnen rijpen en in Châteauneuf-du-Pape zorgt hij dikwijls voor de donkere kleur en de animale toets.

 

Müller-Thurgau

Kruising tussen riesling en chasselas, bedoelt om vroege rijping te koppelen aan complexiteit. Door zijn grote opbrengst helaas dikwijls misbruikt om minderwaardige wijnen (Liebfraumilch) te produceren.

 

Muscadet

Synoniem van melon de bourgogne.

 

Muscat Blanc à petits grains

Druif die exotische, kwalitatief hoogstaande wijnen voortbrengt. Samen met torrontés de enige druif die naar zichzelf smaakt.

 

Muscat d’Alexandrie

Veel geteeld wit druivenras, maar geeft niet zo elegante wijnen. Wordt vaak geblend met simpele droge witte wijn om er een parfumtoets en fruitigheid in te brengen.

 

Muselet

Het metalen korfje dat rond de champagnekurk en -fles zit, onder de beschermende folie. De muselet heeft als doel de kurk steviger op de fles te houden, vermits de druk in een champagnefles ervoor zou kunnen zorgen dat de kurk uit de fles schiet.

 

Musqué

Wordt gezegd van een wijn die een oxidatieve toets heeft.