Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

PDF  | Afdrukken |  E-mail

Kaapse wijn

Wijn uit Zuid-Afrika.

 

Kabinett

Predikaat dat de rijpheid van druiven garandeert. Het zegt iets over het minimale suikergehalte in de druif op het moment van oogsten. Dit vereiste mostgewicht verschilt per wijngebied.

 

Karaf

Wijnschenkkan. Geen synoniem van decanteerkan. Doel van een karaf is het makkelijker maken om wijn in grote flesformaten (dubbele magnum en groter) makkelijker te schenken. Keldermeester

De eindverantwoordelijke voor het maken van een wijn.

 

Kiezel

Goede bodem voor de wijnstok. Geeft namelijk de mogelijkheid om diep te wortelen, is een effectieve drainage en kan warmte goed opslaan.

Klaren Het helder maken van een wijn. Traditioneel wordt hiertoe handgeklopt eiwit, gelatine of een blaas gebruikt. Zwevende deeltjes in de wijn worden gebonden aan eiwitten, waardoor deze naar de bodem van het vat dalen (bezinken) en zo gescheiden kunnen worden van de heldere wijn. Tegenwoordig wordt veel filtratie toegepast. Dat kan zover gaan dat men zelfs water uit de wijn filtreert, opdat de wijn meer geconcentreerd wordt.

 

Klimaatkast

Wijnen worden het beste bewaard op een constante temperatuur. Dat kan in een klimaatkast. Er zijn verscheidene types, variërend in grootte en het aantal temperatuurzones.

 

Klei

Zware, rijke bodemsoort. Deze bodem is beter geschikt voor witte wijnen. Geeft veelal rijkere en vollere wijnen, soepel door lager zuurgehalte. Houdt het regenwater lang vast, in tegenstelling tot kiezel, krijt en zand.

 

Koolstofdioxide

Inert gas dat ontstaat tijdens de gisting. Wordt ook gebruikt om oxidatie tegen te gaan (bvb in niet volledig gevulde vaten). Krasje

Bij mousserende wijn heeft een gasbel een kern nodig om zich vast te hechten. Na hechten groeit de bel. Na enige tijd wordt de bel groot genoeg om als een ballon naar boven te gaan. Erg schoon glaswerk wordt tegenwoordig voorzien van een krasje omdat er geen kern aanwezig is.

 

Kruidig

Positieve smaakaanduiding. Slaat meer op specerijen dan op groene kruiden.

 

Kurk

1. Grondstof voor de afsluiting van wijnflessen; wordt uit de schors van de kurkboom gesneden

2. Wijnziekte.

 

KVNW

Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, opgericht in 1899. Branchevereniging met grote en kleine handelaren welke veel gemeenschappelijke belangen behartigt, zoals wetgeving en invoerrechten. Internationaal goed aanzien.