Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

PDF Afdrukken E-mail
Bron: WijnInformatieCentrum ( http://www.wijnnifo.nl/ )

5. Wanneer kan ik een wijn drinken?

Onder de meest gestelde vragen over wijn horen zeker degene die over zijn houdbaarheid gaan. Geen wonder: wij zijn een spaarzaam volk. Kerstflessen worden onder het bed gestopt, wijnerfenissen met een sceptisch oog bekeken en bijzondere aanbiedingen toch nog maar even in de kelderkast gelegd.

Jazeker, sommige wijnen zijn onvergankelijk, maar niet de wijnen die voor de gemiddelde prijs van drie à vier euro worden gekocht, en dat zijn nu juist de wijnen die in de kelderkasten liggen of door een lieve tante aan jou zijn nagelaten. Merkwaardig genoeg gaan de meeste vragen over Beaujolais. Maar ook al is dit in al zijn jeugdigheid vaak een heerlijke wijn, veel wijnen zijn na drie tot vijf jaar niet zo lekker meer. Toch wordt de vraag 'kan ik deze al drinken' met betrekking tot stokoude wijnen die je niet kunt bewaren vaker gesteld dan je voor mogelijk houdt.

 

Wanneer is een wijn dan drinkbaar?

Om maar gelijk alle illusies over 'mooie wijncollecties' die in diverse Nederlandse huishoudens liggen, aan diggelen te gooien: nu, direct. Bijna negentig procent van alle wijn wordt gemaakt om tussen een en drie jaar na de oogst te worden gedronken. Nagenoeg alles wat je koopt mag direct worden gedronken of ten hoogste een jaartje bewaard. De meeste wijnen worden op de markt gebracht als ze drinkbaar zijn. Drink die Beaujolais als hij nog fruitig is. Laat witte wijnen niet verpieteren tot ze al hun frisheid en levendigheid kwijt zijn. Krijg je een fles champagne, drink hem dan de eerstkomende zondag bij de brunch; die fles champagne is al het feest!

Tenslotte is naast bovengenoemde de opmerking gerechtvaardigd dat een goede fles klassiek gemaakte wijn, adie weggelegd kn worden, de aanschafprijs en de moeite van het bewaren na enge jaren dubbel en dwars waard is.