Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

berichten uit de wijngaard - feb. 2009; over 2008 PDF Afdrukken E-mail

Van Rhône correspondent Harry Bosmans; 26 februari 2009.

Zoals in de vorige update is vermeld, was het voor de 2008 jaargang zeer belangrijk om laat te oogsten. De druiven waren laat "rijp" en moest er dus ook laat geoogst worden.

De fermentatie en malolactische fermentatie*) zijn voorspoedig verlopen en kwamen eind november/begin december tot hun einde.

De winter was tamelijk koud wat positief is voor de wijn; de lage temperatuur 'klaart' op natuurlijke wijze de wijn. Het heeft deze winter erg veel geregend, op de meeste plaatsen tweemaal zoveel als gebruikelijk. Hierdoor is de grondwaterstand weer op peil gekomen, de twee jaren daarvoor was er namelijk een tekort. Voor de wijngaarden is dit positief, zolang het nu maar niet de hele tijd door blijft regenen. Na de regenperiode heeft het echter tamelijk veel gewaaid, de beruchte Mistral, wat positief is voor het uitdrogen van de bovengrond en dus de ontwikkeling van allerlei micro-organismen. Inmiddels schijnt ook weer de zon en schieten de temperaturen omhoog. De amandelbomen zijn sinds enkele dagen alweer in bloei, wat voor ons de eerste tekenen zijn dat de lente eraan komt.

Een deel van de wijngaarden moet nog gesnoeid worden, deze periode is het meest geschikt voor de snoei, te weten tijdens het opkomen van de sappen. Hierdoor komen via de snoeisnede geen bacterieën in de plant, de sappen duwen die er automatisch uit.

2008 Is bij de goede wijnboeren een goed jaar met rijp fruit, een goede concentratie en met tannines die vergelijkbaar zijn met de 2005.

Naar wat ik tot op heden geproefd heb, ziet alles er goed uit, hoewel sommige wijnboeren hun topcuvée dit jaar niet maken. Zij gebruiken hun beste wijn om een zeer goede standaard cuvée te maken.
De bio-wijnboeren hebben over het algemeen wel een lagere oogst.

*) omzetting van frissere appelzuur naar zachtere melkzuur