Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

berichten uit de wijngaard - jan. 2007; over 2006 PDF Afdrukken E-mail

Wijnbrief januari 2007; OOGST 2006

"Rhône één van de winnaars binnen Frankrijk, zo niet dé winnaar …."

Er lijkt aan de reeks mooie wijnjaren sedert 1998, met uitzondering van het verregende jaar 2002, geen einde te komen. Hoewel 2005 een beetje achter bleef bij de hoog gespannen verwachtingen, was het voor de Rhône een goed jaar, zoals u ondertussen hebt kunnen proeven. 2006 echter gaat het helemaal maken, tenminste als we onderstaande bericht van Réne van Heusden mogen geloven:

Rhône - Doorslaggevend succes

De Rhône is één van de winnaars binnen Frankrijk, zo niet dé winnaar van 2006. Zowel in het noordelijke als het zuidelijke deel. De ongewoon koele nachten en ochtenden in augustus zorgden voor een vertraagde rijping met de ontwikkeling van een bijzonder aromatisch potentieel. Een vlekkeloos verder verloop van de rijping resulteerde in wijnen met veel kleur, goede mostgewichten, rijpe tannines dankzij een perfecte fenolische*) rijpheid en voldoende zuren. De pluk ging over het algemeen halverwege september van start. Afgezien van een plaatselijke regenbui bleef het prachtig weer tot het eind van de maand en daarmee tot aan het einde van de pluk. Niets dan opgetogenheid derhalve en vergelijkingen met 1990…..". (Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum, nr. 49 jaargang 2007)

Languedoc

En hoe is het met de Lanquedoc, in verband met de wijnen van Conquêtes (Aniane) en Mas Thélème (Pic St. Loup); uit hetzelfde bulletin: "Opgetogen geluiden komen uit Languedoc. Het fruit werd in de regel perfect rijp en gezond binnengehaald. De oogstomstandigheden waren eind augustus en in de loop van september ideaal met droog en zonnig weer. 's Morgens koel, in de middag warm. De wijnen beschikken over rijpe tannines, goede zuren en niet al te hoge alcoholpercentages".

Fabienne Bruguiere van Mas Thélème ’Carpe diem’ bevestigt dit op 12 12 2006 in een kort en krachtig Vlaams: ‘de oogst is magnifique’.

*) Uit: www.wijngoed-thorn.nl ; Naast de fysiologische rijpheid zijn er ook nog de aromatische en de fenolische rijpheid. De aromatische rijpheid correspondeert met het tijdstip waarop de druiven het rijkst zijn aan aromatische of aroma-opbouwende stoffen. Bij de fenolische rijpheid let men op de ontwikkeling van anthocyaan (kleurstoffen) en tannine; de eerste is verantwoordelijk voor de kleur en de tweede garandeert de structuur van de wijn en, op de lange termijn, de stabiliteit van de kleur.