Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

berichten uit de wijngaard - mei 2008; over 2007 PDF Afdrukken E-mail

Wijnbrief mei 2008; oogstberichten

Wereldwijde wijnproductie 6-8% omlaag;

De Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (OIV) heeft een reductie van de wereldwijde wijnproductie in 2007 van 6-8%, in vergelijking met het voorafgaande jaar. De OIV denkt dat dit een gevolg is van de kleinere oogsten en de saneringsprojecten. Terwijl de productie in enkele streken, b.v. Zuid Amerika significant toegenomen is, is er duidelijk minder geproduceerd in Europa als gevolg van financiële prikkels, cq. subsidies om wijngaarden te saneren. De OIV stelt dat de wijnconsumptie gelijk gebleven is in het betreffende jaar.

Europa - kleine oogst 2007;

De wijnoogst 2007 is in Europa bescheiden uitgevallen qua volume. De landen binnen de Europese Unie haalden volgens cijfers uit Brussel gezamenlijk 170 miljoen hectoliter. Die hoeveelheid ligt 12 miljoen onder die van 2006 (-7%) en 14 miljoen onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. De daling is vooral te wijten aan de krap uitgevallen oogsten in de drie belangrijkste wijnlanden van de EU, Frankrijk, Spanje en Italië. Een gunstige uitzondering op de regel is Duitsland, dat bijna 10% meer oogstte dan vorig jaar.Bron: Wijninformatiecentrum Den Haag.

Frankrijk;

De Franse wijnoogst 2007 is volgens de jongste statistieken de kleinste sinds 2000. De opbrengst bleef steken op 47,1 miljoen hectoliter. Normaal is een hoeveelheid van 52 miljoen hectoliter. Binnen Frankrijk bestaan echter grote regionale verschillen. In gebieden als de Champagne en de Elzas ging de opbrengst in 2007 juist omhoog. Zwaarwegend voor de nationale cijfers zijn de ontwikkelingen in de Languedoc en Roussillon. Daar is de afgelopen twee jaar ongeveer 20.000 hectare wijngaard gerooid, terwijl de productie ook te lijden had van droogte. Woorden als ‘schaarste' en ‘noodzakelijke prijsverhoging' vallen er nu zelfs te beluisteren.

Côtes du Rhône;

De Côtes du Rhône en andere Rhône appellaties onthullen veel kleur, aroma en expressie bij de eerste jonge wijnen. De wijnen hebben veel fruit. De grenaches zijn mooi rond en ontwikkelen prachtige fruit tonen. De witte wijnen zijn aangenaam en goed in balans, de rosé ‘s zijn ook zeer aromatisch met mooie kleuren. Het warme voorjaar zorgde voor een goede vruchtvorming en gaf een snelle start aan de ontwikkeling. Daarna trad een vertraging op door de relatief koele en natte zomer. Dit gaf veel zorg voor de sanitaire toestand van de wijngaard (vochtig/rotting), maar resulteerde ook in een geleidelijke ontwikkeling van aroma’s en zuren.

De rijping ging langzaam en gelijkmatig, waardoor zuren, alcohol (suiker), tannines en fruit een evenwichtig geheel konden gaan vormen. De wijnboeren die de toestand van de wijngaard niet goed in de hand hadden, hebben soms grote delen van hun oogst verloren. In die zin is 2007 een moeilijk jaar. Maar een franse wijnboer zal dat nooit zeggen. Ze spreken eerder van een ‘klassiek’ jaar.

Afijn, mooie wijnen liggen in het verschiet van die producenten die het gelukt is om de oogst tot een goed einde te brengen.