Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

berichten uit de wijngaard - okt. 2008; over 2007/2008 PDF Afdrukken E-mail

Hieronder een update van de wijn ontwikkelingen van de zuidelijke Rhône en in het bijzonder van het domaine le Clos des Lumieres (Fournès, Zuid Rhône) .

2005 was een groot jaar, met goede zuren en stevige tannines, wat van dit jaar een uitzonderlijk bewaar-jaar maakt. Zie b.v. de Fond Croze ‘confidence’ die dit jaar is geleverd. Deze kan nog jaren mee. 2006 had minder harde tannines, maar meer structuur, meer materie. Over het algemeen waren de wijnen ook ronder en fruitiger. Voor de insiders is de 2006 dan ook beter dan de 2005. De wijnen waren ook eerder op dronk, soms zelfs sneller dan de 2005.

Millésime 2007;

2007 is werkelijk de beste jaargang sinds de eeuw wisseling, zeker voor wat betreft de zuidelijke Rhone betreft. De zomer was warm, maar niet snik-heet, zodat de druiven een perfecte rijkheid konden behalen. De nachten waren relatief koel wat de druiven extra fruitig maakt. Het regende af en toe een beetje zodat de wijnstokken net voldoende water kregen, niet te veel anders worden de druiven te vol en waterachtig, niet te weinig om uitdroging te voorkomen.

Deze jaargang is typisch rond, vol, met een mooi evenwicht tussen fruit en tanines, met diepe fruitsmaken, zijde-achtige tanines en een optimale zuurtegraad. Vooral de zuidelijke Rhone blinkt hierbij uit omdat hier vooral de Grenache domineert. Het typische van grenache is kersachtig fruit, elegantie en zijde-achtige tanines, en juist deze aspecten komen in 2007 zeer goed tot uiting.

Jaargang 2008;

Elk jaar is anders en dit blijkt een moeilijke te zijn. Als de omstandigheden, met name die van het weer, anders zijn, moet er anders op ingespeeld worden. Als er geen fouten zijn gemaakt in de wijngaarden en men de vinificatie (wijnbereiding) aanpast aan de oogst, zal de wijnboer goede wijn kunnen maken. Maar als de wijnboer steken laat vallen, kan dit fataal zijn. Het is in de moeilijke jaren dat men beter het verschil tussen de goede en de slechte producenten kan zien.

Domaine le Clos des Lumières behoort zeker tot de goede, evenals Domaine Fond Croze. De eerste proefresultaten wijzen dit uit. Het voorjaar was erg warm waardoor de wijnstokken ongeveer een tiental dagen vroeger ontwikkeld waren in vergelijking met een normaal jaar. In mei zakte echter de temperatuur en viel er ook tamelijk veel regen. Als we het over veel regen hebben in zuid Frankrijk dan hebben we het over 4 à 5 dagen regen in de maand. De goede wijnboeren brachten veel tijd in de wijngaarden door om de stokken in goede toestand te houden. De bloei was ook erg heterogeen. In de zomermaanden viel er ook regelmatig wat regen, meer dan gemiddeld. Men kan spreken van een iets minder warme en iets nattere zomer.

In de zomer heeft het in de omgeving van Clos des Lumières (Gard) twee maal gehageld, wat zeer uitzonderlijk is. De hagel was plaatselijk; sommige wijngaarden zijn in enkele uren tijd het merendeel van de oogst kwijtgeraakt, anderen hadden geen of beperkt verlies. Als de hagelsteen niet te groot is, worden slecht afzonderlijke druiven beschadigd. Die druifven zijn dan beschadigd, maar drogen vanzelf op en berokkenen verder geen nadelige effecten, de andere druiven in de tros groeien er gewoon overheen. Als de hagelstenen groot zijn, kan de volledige tros beschadigd zijn. In de Herault (Zuid Frankrijk; Languedoc) waren op die wijze druivenstokken die geen bladeren noch druiven meer hadden. Zo ernstig was het echter niet in de Gard.

Oogstmoment;

De keuze van het tijdstip (eigenlijk ‘periode’) van de oogst hangt af van verschillende factoren: het suikergehalte moet goed zijn, de aroma’s moeten goed ontwikkeld zijn, de zuurgraad moet goed zijn, de tannines moeten rijp zijn en de sanitaire (= gezondheids) toestand moet goed zijn. Daarbovenop is er nog de factor "weer". Wijnboeren moeten een afweging maken tussen wachten om meer aroma’s en rijkheid te ontwikkelen óf snel de oogst snel binnenhalen omdat de weersvoorspellingen slecht zijn. Slecht weer tijdens of vlak voor de oogst kan namelijk fataal zijn.

Ook dit jaar was het oogst moment cruciaal; omdat er regenval was eind augustus/begin september, besloten verschillende wijnboeren, met name de coöperatieven, om niet langer te wachten en de oogst binnen te halen en geen risico's te nemen. De druiven waren echter nog niet volledig rijp, de wijn is zal dan ook licht van smaak zijn en afhankelijk van de vinificatie heeft de wijn ook wat groene (lees "slechte") tannines.

Zonneschijn;

Maar ook dit jaar kwam na regen weer zonneschijn. De wijnboeren waarvan de wijngaarden in goede toestand waren, hebben gewacht tot het optimale oogst moment was aangebroken. Vaak was dat tot drie weken nadat de eerste gestart waren, maar het wachten werd beloond, de aroma’s hebben zich verder kunnen ontwikkelen, de tannines zijn rijper, het suikergehalte goed, etc. Zo heeft Clos des Lumières zijn oogst pas rond 10 oktober beëindigd, ongeveer 12 dagen later dan in een normaal jaar. De fermentatie periode duurde langer dan normaal, hierdoor komen dus ook meer aroma’s vrij. Zo duurde de fermentatie van de syrah ongeveer 30 dagen, in een standaard jaar duurt deze ongeveer 21 dagen; Voor de grenache is dit met 15 dagen een vijftal dagen langer. Domaine le Clos des Lumières werkt ook in 2008 op voor hen gebruikelijke wijze: vóór de fermentatie wordt de temperatuur gedurende enkele dagen laag gehouden om de primaire aroma’s te onttrekken en de fermentatie temperatuur daarna wordt ook beheerst en laag gehouden om de secundaire aroma’s (die van het gistingsproces) er beter uit te halen. We zullen dat terug vinden in het volle, ronde en fruitige wijntype.

Kleine oogsten;

De oogst van 2008 is in het totale Rhône gebied lager, de juiste cijfers zijn nog niet bekend. De cijfers variëren inderdaad sterk per wijnboer; zoals eerder gezegd was er tamelijk wat regen van mei t/m augustus, dit betekent meer kans op ziektes, met name Mildiou (’valse meeldauw’), een schimmelziekte. Als je die niet onder controle houdt door te spuiten met ‘Bordeause pap’ (kopersulfaat), kun je in het ongunstigste geval de hele oogst kwijt raken. Dit fenomeen was vooralte zien bij de coöperatie boeren, die slecht betaald worden. Deze boeren proberen op hun beurt minder uit te geven en dus te korten op spuiten, met in dit jaar soms desastreuze gevolgen. Daarbij komt zoals eerder al genoemd, het probleem van de plaatselijke hagel. De oogst hoeveelheden verschillen dus sterk per wijnboer. Ten aanzien van de kwantiteit van de oogst kunnen ‘coulure’ en ‘millerandage’ ook een rol spelen. Zij komen voor als het tijdens de bloei (vruchtzetting) koud en vochtig is. ‘Coulure’ houdt in dat de bloem helemaal geen druif geeft, ‘millerandage’ houdt in dat er wel een druif aan komt maar dat er in dezelfde tros druiven met allemaal een verschillende grootte zijn. Beide hebben een effect op de oogsthoeveelheid, niet echt op de kwaliteit. In verschillende mate hebben de boeren problemen gehad met beide factoren.

Terug