Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg

Wijnbericht

berichten uit de wijngaard - aug 2009; over 2009 PDF Afdrukken E-mail

Van onze Rhône correspondent, Harry Bosmans, update d.d. 6 augustus 2009.

De winter was tamelijk koud, wat gunstig is voor de wijnstokken; de sappen gaan goed de grond in, de grond wordt gezuiverd van verschillende bacterien en andere ongewenste zaken, de hormonen die in de wijnstokken zitten hebben eveneens een koude periode nodig om dan later in het voorjaar de groei weer te kunnen aanzetten.

De winter heeft tamelijk veel regen meegebracht, meer dan gewoonlijk. Het grondwaterpeil dat gevaarlijk laag stond, is weer volledig op hoogte gekomen. Het grondwaterniveau heeft enkele maanden lang op minder dan een meter gezeten, wat uitzonderlijk hoog is. Het voorjaar was tamelijk zacht, dat had tot gevolg dat de takjes goed en snel zijn uitgekomen. Door de warmte en het water in de grond groeiden de takjes zelfs gevaarlijk snel. Er is namelijk altijd een risico dat wanneer de takjes snel groeien en daarmee tamelijk zacht en kwetsbaar zijn, deze ook kunnen afbreken als de mistral komt aanzetten. We hebben wel wat Mistral gehad, maar deze kwam over het algemeen niet boven de 100 km/uur. Dit risico heeft zich dus niet echt omgezet in schade.

We hebben wat hagel gehad, dit was echter erg plaatselijk. In bepaalde streken in Frankrijk heeft dat veel schade gegeven, soms werden de wijnstokken volledig ontdaan van blad en druif! In de zuidelijk Rhône was de hagel minder en heeft deze hooguit wat blessures gegeven die gewoon weer dichtgegroeid zijn. In het begin van de zomer hebben we wel weer wat regen gehad, wat positief was voor de groei. Nadeel is dat bij vochtigheid allerlei ziekten o.a. (schimmels) zich kunnen ontwikkelen. De wijngaarden moesten dus goed in de gaten gehouden worden. Het ideale tijdstip voor spuiten is voordat de dauw optreedt, te weten tussen 3 en 6 uur ’s morgens. Dat betekent een nadeel van tussen de wijngaarden te wonen, zoals wij. Gerald Serrano van Domaine le Clos des Lumieres maakte ons regelmatig wakker op die tijdstippen!

Deze zomer kenmerkt zich door tamelijk warme dagen en frisse nachten, wat ideaal is voor de ontwikkeling van de druiven: als het overdag warm is hebben we een goede fotosynthese*) en dus goede ontwikkeling van de suikers en de aromas, taninnes wordt mooi rijp, etc. De frisse nachten zijn voor rode druiven belangrijk omdat dan de kleurontwikkeling erg positief is. Tevens behoudt de wijn z’n kleur later ook beter. Voor alle druiven in het algemeen zijn frisse nachten belangrijk voor de moleculaire complexiteit : de zuren ontwikkelen zich beter alsook de aroma’s worden complexer. We kunnen dus spreken dat de kwaliteit dit jaar er erg goed uit ziet met een correcte hoeveelheid. We weten natuurlijk niet wat de ontwikkeling in de komende maanden gaan doen; weersveranderingen etc. kunnen nog roet in het eten gooien, maar tot op heden staan alle kwaliteits-indicatoren op positief tot zeer positief.

De oogst zal waarschijnlijk iets eerder (met ongeveer een week) zijn dan gewoonlijk, te weten eind augustus!Domaine le Clos des Lumieres verwacht met de oogst te beginnen rond de 25ste augustus, tenminste als het weer zo blijft, zoals het nu is. De verkoop bij de Clos des Lumieres loopt ook erg goed, de kwaliteiten worden erg hoog aangeprezen, zowel in Frankrijk als in het buitenland. Zo kreeg hij ook verschillende medailles. Ook zijn er dit jaar 8 ha. wijngaarden bijgekocht, wat het totaal op ongeveer 68 ha. brengt. Het gamma wordt niet verder uitgebreid, met uitzondering van een Vin de Pays Merlot, waarvan onder andere wijngaarden van gekocht zijn.

De ontwikkelingen bij Chateau St Louis la Perdix zijn gelijkaardig. Wat interessant is om te vertellen is dat Dominique Guillermin, de wijnboer aldaar heel ver gaat in het koppelen van het moment van snoeien (in de periode december-maart) en het moment van oogsten. Uit ervaring weet hij namelijk welke wijngaarden eerder rijp zijn dan de andere wijngaarden (afhankelijk van druivensoort, locatie, leeftijd, etc). Door het moment van snoeien eerder of later te doen, start de groei en de respectievelijke rijpheid van de druiven eerder resp. later. Hierdoor kan hij veel beter zijn oogst spreiden en beter aanpassen op het type wijn dat gemaakt wordt. Bovendien houdt een vroege oogst ook vaak in dat het alcohol percentage iets lager ligt (tot 0.2 %). Aardig om te weten is dat Chateau St Louis la Perdix gecertificeerd is met “lutte raisonnée” dit houdt eenvoudig gezegd in, dat de natuur zoveel mogelijk gerespecteerd wordt met zo weinig mogelijk of geen chemische bestrijding, alles zo natuurlijk mogelijk. De officiële benaming is: ‘Agriculture Raisonnée’, hetgeen zeer dicht aanligt tegen de A. Biologique; zie link.

Domaine la Rocaliere, dit domein wordt op dit moment al aanzien als één van de beste wijnboeren in de appellaties Tavel en Lirac (de enige Crus van de zuidelijke rechteroever van de Rhône). ‘Wijnboerin’ moet ik eigenlijk zeggen, want dit domein wordt namelijk gerund door dochter Séverine, die op haar beurt weer wordt bijgestaan door haar jongere zus Mélanie. Een in mijn ogen belangrijke gebeurtenis aldaar is dat vanaf dit jaar een nieuwe, zeer goede, externe oenoloog is aangetrokken, dit met name om een additionele top cuvée te maken in de rode Lirac, de verwachtingen zijn hoog gespannen.

n.b. de foto's worden vergroot wergegeven door deze aan te klikken.

*) fotosynthese is in dit geval koolstofassimilatie, oftewel: onder invloed van zonlicht wordt m.b.v.  in het blad aanwezige chlorofyl opgenomen koolzuurgas en water omgezet in energie (suikers),  en zuurstof: 6CO2 + 6H2O = C6H12O6 + 6 O2.

Terug